Portretfotografie

Een goede portretfoto legt de kern van een persoon of groep in één beeld vast.

Opdrachtgever: Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties

Toelichting: Breng de staatssecretaris in beeld op verschillende manieren; zakelijk maar ook vriendelijk en sympathiek. Zowel binnen- als buitenfoto’s. Binnen bij BZK bleek het lastig te fotograferen, omdat er weinig goede ruimtes zijn. Daarom zijn foto's in de centrale hal gemaakt en ook buiten (het was goed weer).

Tip: Neem de tijd om iemand veelzijdig neer te zetten. Wij hebben er een uur voor uitgetrokken.  Door het gebruik van meerdere stropdassen krijg je meer variatie in de foto's, die in te zettten zijn voor meer doeleinden. Denk ook aan verschillende vormen, geheel in beeld maar ook close-ups. 

Opdrachtgever: Ministerie van Defensie

Toelichting: Defensie liet een fotoserie van Nederlandse militairen in Afghanistan maken. Zij namen deel aan de missie Resolute Support. De fotoserie is geschikt voor meerdere Defensie-uitingen, waaronder online magazines en Defensie webpagina’s. De dieptewerking in de foto en het fraaie licht op het gezicht van de geportretteerde, maakt dit tot een mooi portret.

Tip: Fotografeer mensen in echte situaties op echte locaties.

Opdrachtgever: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toelichting:  BZK liet portretfoto’s maken van leidinggevenden. Alle geportretteerden hebben voor het eerste een nieuwe én leidinggevende functie.

De uitdaging en de beweging naar een andere baan komt in de foto’s naar voren doordat de fotograaf op advies van BZK hen vastlegt tijdens hun reis van huis naar werk. De focus ligt op de leidinggevende, het reizen op de achtergrond.

Tip: Haal mensen eens uit hun kantooromgeving als je ze op de foto zet. Met een interessante achtergrond kun je een deel van het verhaal vertellen.

Opdrachtgever: Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)

Toelichting: Topmanager Patricia Zorko van het NCTV is op verschillende manieren geportretteerd om zo de veelzijdigheid van haarzelf en haar werk als directeur Cybersecurity te laten zien.  Door haar in verschillende omgevingen te fotograferen, heeft zij een bruikbare serie persfoto’s.

Tip: Bespreek van te voren met de fotograaf het doel van de fotoshoot, de bijbehorende context en het gewenste resultaat. Overleg verder technische aspecten als scherptediepte, belichting en compositie. En bespreek van te voren locatie(-s), kleding en visagie.