Reportagefotografie

Een reportagefoto geeft een realistische beeld van een gebeurtenis.

separator

Zoek fotograaf met contacten

Opdrachtgever: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Toelichting: De bestaande brochure 'Medisch wetenschappelijk onderzoek, algemene informatie voor de proefpersoon' bevatte oude en vrij donkere foto’s. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de huidige foto’s te vervangen voor nieuwe en frisse foto’s.
De brochure is bestemd voor (potentiële) deelnemers aan een medisch wetenschappelijk onderzoek. Deze brochure helpt hen te beslissen om wel/niet deel te nemen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek.

Tip: Zoek een fotograaf die echt kennis heeft van en contacten heeft in het thema / onderwerp. In dit geval heeft ons dat wel heel erg geholpen.

Opdrachtgever: Rijkswaterstaat

Toelichting: In 2018 was de droogte in de zomer veel erger dan in andere jaren. Waar het gras in 2017 nog groen was, was het afgelopen zomer dor en bruin. Omdat we een droogteblog hadden opgezet, moesten we snel passend beeld regelen. Een fotograaf is toen meegegaan met een inspectievlucht over Limburg en Brabant. Voor de briefing de deur uitging hebben we met een klein groepje collega’s samengezeten over wat we in beeld wilden brengen, omdat luchtfotografie toch net weer iets anders is. Wat geef je een fotograaf mee? Uiteindelijk hebben we de fotograaf  thema’s meegegeven waarover we veel communiceerden, zoals blauwalg en nauwere vaarwegen waar de scheepvaart hinder van kon hebben. Deze onderwerpen kon de fotograaf goed vanuit de lucht vastleggen. Door de hitte hebben de foto’s een bijzondere uitstraling gekregen, bijvoorbeeld qua kleur. Dit was een mooie bijkomstigheid.

Tip: We hadden nog nooit een briefing gemaakt voor luchtfotografie. Het helpt dan om samen even stil te staan en de juiste vragen te stellen.

Opdrachtgever: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toelichting: Het ministerie van BZK heeft voor de beleidsprioriteiten fotografieopdrachten uitgezet, ter ondersteuning van communicatie.
Deze verkiezingsdagfoto’s werden gemaakt voor het thema ‘openbaar bestuur en democratie’. De foto’s moesten voldoen aan de Rijkshuisstijl. Daarnaast wilden we deze elementen terugzien: een warme uitstraling, een afspiegeling van de samenleving en  invloed van de mens.
 

Tip: Breng een rode lijn aan in je fotoserie. In dit geval maakte de fotograaf foto’s in een aantal verkiezingsbureaus vanuit een paar vaste perspectieven/hoeken (vanachter de tafel van de verkiezingsbureauleden, inzoomfoto van de hand die het stembiljet in de bus gooit etc). Daarnaast verzorgde hij de fotografie van onze serie verkiezingsverhalen waarin een paar mensen werden geportretteerd die achter de schermen aan de verkiezingsdag meewerkten. Dit leverde fraaie portretfoto’s op  als onderdeel van een serie.

Opdrachtgever: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)

Toelichting: EZK liet een fotoserie maken op een biologische kippenboerderij te Venray: Kipster. Het voer is geen biologisch voer, maar komt uit afvalstromen als zonnebloemschroot, gebroken beschuit en rijstwafels.
 

Tip: Plan van te voren extra tijd in als je dieren gaat fotograferen. Zo kun je ervoor zorgen dat de dieren op hun gemak zijn en zich van hun beste kant laten fotograferen. Kies ook eens een ander standpunt en meer scherptediepte. 

Opdrachtgever: Deltacommissie

Toelichting: De Deltacommissie van het ministerie van IenW liet sfeerbeelden maken van hun kennisconferentie over waterveiligheid (2018). 

De fotograaf kreeg de opdracht mee alleen de relevante sessies vast te leggen, in een half dagdeel op één locatie. Daarbij waren bezoekers net zo belangrijk als sprekers. De fotograaf kreeg daarmee de tijd en ruimte om met techniek en creativiteit sfeer vast te leggen in de fotoserie. 
De fotograaf was blij met de vooraf gemaakte keuze van het durven weglaten. Ook voor de opdrachtgever zelf was dit een ‘eye-opener’.

Tip:  Maak keuzes in wat je wel en niet wilt vastleggen en neem de tijd. Wanneer je een fotograaf brieft om te fotograferen vanuit verschillende invalshoeken, totaalshots of detailopnames, krijg je een interessant sfeerverslag. Verder is het verstandig de fotograaf vooraf de locatie(s) te laten zien.

Opdrachtgever: Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO)

Toelichting: De foto’s van deze speurhond, gemaakt voor de Defensie-eenheid die zorgt voor bewaking en beveiliging (DBBO), maken deel uit van een beeldtaal. Deze werd ontwikkeld door de communicatieafdeling van de opdrachtgever in samenwerking met het Mediacentrum.

De stijl is licht en fris; waarbij de persoon/het dier centraal staat. Het doorvoeren van een beeldtaal in een serie levert houvast op voor de fotograaf.

Tip: Het werkt echt om conceptueel aan de slag te gaan. Het DOSCO heeft nu al meer dan twintig bedrijven vast laten leggen, waardoor er een eenheid ontstaat bij de corporate uitingen.