Themafotografie

Bij themafotografie vertaal je een onderwerp naar beeld.

separator

Opdrachtgever: RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO)

Toelichting:  Wat geeft digitalisering goed weer? Gelaagdheid, complexiteit en verwevenheid van technologie in ons dagelijkse leven. Met die begrippen heeft RADIO een ontwerpbureau gevraagd een beeldconcept te maken voor de communicatie van de academie. Het resultaat zie je in de foto’s; de samensmelting van verschillende beelden in één foto. Dit is gebeurd door direct in de fotografie gebruik te maken van reflecties via plexiglas. Het geeft je een speelse inkijk in een andere wereld en geeft het beeld gelaagdheid. Naarmate je langer naar een foto kijkt, ontdek je steeds meer. Die letterlijke verdieping in de foto is een metafoor voor de complexiteit van technologie.

Tip: In eerste instantie lijkt het soms lastig om binnen de kaders te blijven van de Rijksbrede huisstijl, zoals het niet bewerken van foto’s. Wij hebben dit zowel besproken met het ontwerpbureau en de fotograaf en ze de ruimte gegeven om hiervoor een creatieve oplossing te bedenken. Belangrijk bij het selecteren van de fotograaf is dat hij zich comfortabel voelt met het concept en hierin een uitdaging ziet, hierin heeft Beeldcentrum/DPC ons geholpen. Zij kennen de fotografen goed en weten welke specialiteiten zij hebben.

separator

Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)

Toelichting: Deze fotoserie is gemaakt voor het programma Doortrappen, van IenW. Dit programma wil oudere fietsers stimuleren zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen. Er is gekozen voor foto’s van echte mensen op de fiets omdat die de doelgroep meer zou aanspreken dan puur grafische elementen. Het zijn geen strenge verkeersfoto's maar vrolijke, fitte ouderen die de fiets gebruiken voor hun dagelijkse vervoer, voor leuke uitjes en mobiliteit.

Tip: Voor deze serie hebben we ook aandacht besteed (en plezier gehad) in de persoonlijke benadering van de modellen. Dus uitnodigen met zorg, uitleggen waar de foto's voor zijn bedoeld. Ook bij de keuze van de fotograaf hebben we nagevraagd wie dit het beste zou kunnen doen.

separator

Ministeriefoto's

Opdrachtgever: Dienst Publiek en Communicatie

Toelichting: De openingsfoto’s van de ministeries zijn vernieuwd, net als de panoramafoto’s op de ministeriepagina’s zelf. Dat was een flinke uitdaging, want er waren twee, schijnbaar tegenstrijdige, doelstellingen. Niet alleen moest het beleidsterrein van het departement herkenbaar worden verbeeld, maar ook moest de onderlinge samenhang van de verschillende departementen letterlijk zichtbaar worden.
We kozen ervoor om in alle foto’s een hand als metafoor voor ‘de mens’ te gebruiken. De verschillende handen verbeelden de diversiteit van de samenleving. Bovendien staat met het nieuwe beeld de mens en niet het ministerie centraal.
Dit jaar krijgt de fotoserie nog een vervolg. Er worden andere onderwerpen per ministerie verbeeld aansluitend bij dit concept.

Tip: Bedenk vooraf goed wat je wil bereiken met de visuele communicatie en met welke fotograaf je dit samen wil doen. Verder toetsten we het beeldconcept en de verbeeldde onderwerpen via een onderzoeksbureau. Deze feedback verwerkten we en daarna maakten we pas de definitieve reeks. Ook nu hebben we weer een evaluatie gehouden om de vervolgreeks nog beter te maken.

separator

Hou het bij een detail

Facebookheader OCW

Opdrachtgever: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Toelichting: OCW heeft een omslagfoto op Facebook gebruikt, waarin alleen een detail van het onderwerp naar voren komen. Hierdoor krijg je een spannend beeld dat de boodschap prima overbrengt, ondanks het tonen van slechts een detail. Het is een 'veilige' en vrolijke afbeelding geworden. Als headerformaat komt het beeld optimaal naar voren.

Tip: Weet wat je wil maar durf ook te kiezen en weg te laten.

separator

Opdrachtgever: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Toelichting: RVO liet een fotoserie maken over windenergieparken op de Noordzee. Er is gefotografeerd bij de toeleverende industrie in Zeeland, onder meer in Vlissingen. Overige fotolocaties voor de opdracht zijn Rotterdam, Delft en Den Helder.

Tip: Voor deze grote veldwerkfoto-opdracht in meerdere delen, koos de RVO een fotograaf die veel regelwerk aan kan, zoals toestemming regelen en contactpersonen vinden. De briefing was compleet en de gekozen beelden veelzijdig.

separator

Opdrachtgever: Regionale Toetsingscommissies Euthanasie

Toelichting: De oude website euthanasiecommissie.nl bevatte veel tekst en weinig beeld; dat moest anders. De gekozen fotograaf bracht het zware thema 'euthanasie' op een toegankelijke manier in beeld. Uit een conceptseries met mensen als onderwerp, werd  'huid en beweging' gekozen om het thema te visualiseren.

Tip: Zorg voor een sterke briefing, maar durf tegelijkertijd het creatieve werk uit handen te geven. Tot slot: zorg dat het proces dynamisch blijft en bekijk het stap voor stap.

separator