Visuals

Onder een visual verstaan we een getekende visualistatie van data of tekst. Hierbij is het illustratieve aspect ondergeschikt aan het communicatieve aspect van de visual. Daarom kan een visual een op zichzelf staand communciatiemiddel zijn. Wanneer we spreken over een illustratie, hebben we het over het illustratief ondersteunen van tekst. 

separator

Een begrip duidelijk maken

Groepsbescherming

Opdrachtgever: RIVM

Toelichting: Het RIVM krijgt regelmatig vragen over wat groepsimmuniteit nu eigenlijk is. Als er in de media aandacht is voor vaccinaties, komt het onderwerp langs en ook op social media wordt er veel over gesproken. Aangezien de vraag zo groot was zocht het RIVM een manier om het begrip duidelijker te maken op een hele simpele manier. Het begrip groepsimmuniteit/groepsbescherming is erg vaag en wanneer je wil uitleggen hoe het werkt, blijft het voor de meeste personen een term die niet voor veel duidelijkheid zorgt. Deze visual kan niet zonder tekst, maar de hoeveelheid tekst is minimaal en met de afbeeldingen wordt het begrip voor veel mensen wel snel echt duidelijk.

Tip: op elke visualisatie van een begrip komt kritiek, zo ook hierop. Test je producten en leg de kritiek naast je neer als een grote meerderheid wel positief is over het eindproduct (en het begrijpt).

separator

Variatie in beeldtaal

Beeldtaal Defensie

Opdrachtgever: Ministerie van Defensie

Toelichting: Defensie heeft illustraties laten ontwikkelen voor een beeldtaal. Meerdere opdrachtgevers maken gebruik van de Defensie ‘poppen’. Zo heeft de beeldtaal binnen Defensie een groot bereik.
 

Tip: Een slimme vondst van de ontwerper is dat  je de hoofden en lijven kunt variëren. Zo kunnen ze voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

separator

Illustratie vertaalt tekst

Voorbeeld gebruik van illustratief beeld bij een specifiek onderwerp

Opdrachtgever: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

Toelichting: Deze illustratie is gemaakt om het publiek te informeren over het grote #Rooswijk 1740 project. Het was vooral belangrijk dat de ontvanger in één oogopslag ziet waar dit infoblad over gaat. De illustratiestijl is daarom niet alleen om aandacht te trekken, maar laat ook het proces zien waar dit infoblad overgaat; een vertaling van de tekst naar beeld.
 

Tip: Je moet zelf eerst goed weten wat je wilt. Zo'n illustratie kan van groot belang zijn voor begrip over je project, het is echter wel duur. Je moet er dan ook wel echt een goede reden voor hebben, genoeg tijd om heen en weer te schakelen, zodat het eindproduct groeit. En zorg voor een goed kanaal of kanalen om het te delen. Dit moet allemaal op elkaar afgestemd zijn.

separator

Heldere symboliek

Illustratie DJI

Opdrachtgever: Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)

Toelichting: Een artikel over opvoedgedrag van moeders in detentie moest ondersteund worden door een illustratie. Deze illustratie  moest in één oogopslag de context/situatie in beeld brengen waarin de moeders een opvoedtraining krijgen, namelijk in detentie (deur met slot). Daarbij moet ook het onderwerp kinderen (blokkendoos), de training (blokjes en blokkendoos) en tools (blokjes) die de vrouwen in staat stelt hun opvoedgedrag te verbeteren in beeld komen. Dit is gevat in een warm en to-the-point illustratie, zonder te sentimenteel of juist te zakelijk te zijn. De herkenbaarheid van de grote opgave en de moeite die het soms kost om kinderen op te voeden is mooi verbeeld in de keuzes die je hebt (verschillende blokjes), maar ook dat het soms niet makkelijk is om het juiste blokje in één keer goed in het juiste uitgesneden figuur te plaatsen. Zeker voor ouders in detentie. Een beetje hulp voor een betere start is dan welkom!
 

Tip: Een briefing op papier is nuttig, maar ga altijd het gesprek aan met de ontwerper om je te laten inspireren en je eigen ideeën en wensen nog helderder te krijgen.

separator

Hoeveel informatie is nodig?

Illustratie geneesmiddelen

Opdrachtgever: Ministerie van Financiën

Toelichting: Ieder jaar proberen we de belangrijkste fiscale maatregelen uit het Belastingplan uit te leggen aan een breed publiek. Daar maken we teksten voor en soms leent een maatregel zich er ook voor om te verbeelden. Dit was er zo één. Het is gemaakt voor onze communicatie op rijksoverheid.nl met Prinsjesdag. Daarnaast hebben we het ook gebruikt voor social media zoals Twitter.

Ik vind het weer bijzonder hoe je een vrij uitgebreide maatregel terug kunt brengen tot een visual die iedereen begrijpt. Zelfs als je alleen naar de plaatjes kijkt met de cijfers en niet naar de tekst, zou je al voor een groot deel een idee kunnen hebben waar het over gaat.
 

Tip: Wij zitten vaak enorm in de inhoud van een maatregel en de kleine lettertjes die erbij horen. En er is natuurlijk ook afstemming met beleid nodig. Het is dan juist goed om je door het bureau mee te laten voeren in het creatieve proces en mee te gaan in hoeveel iemand nodig heeft om de grote lijnen te kunnen begrijpen. En met een beetje geven en nemen ontmoet je elkaar ergens halverwege en ontstaat er een mooi product!

separator

Als snelheid belangrijk is

Localfocus MinPres

Opdrachtgever: Ministerie van Algemene Zaken

Toelichting: Met gebruik van Local Focus kun je snel eenvoudige visuals maken die automatisch voldoen aan de rijkshuisstijl. Het systeem bevat verschillende functionaliteiten waarmee bijvoorbeeld data eenvoudig kan worden omgezet in een visualisatie. Ook is het mogelijk om geografische kaarten te creëren die te integreren zijn in de visual of bestaande foto’s up te loaden in de juiste template.

Tip: Gebruik Local Focus voor je social media kanalen, vanwege de eenvoud in gebruik kun je snel publiceren.

separator